Onlinespelbranschen om utredningen: ”Licenssystem nu eller aldrig”

Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för Branschföreningen för onlinespel, kommenterar Spellicensutredningen.

– Utan att ha nagelfarit samtliga 1 400 sidor i den mycket omfattande spelutredningen är det uppenbart att utredaren har gjort ett gediget arbete. Vi välkomnar alldeles särskilt förslaget om ett stärkt konsumentskydd i form av ett centralt självavstängningssystem, säger Gustaf Hoffstedt.

– Vi är dock bekymrade över att inte mer görs för att kompensera de styrkeförhållanden ATG och Svenska Spel har kunnat bygga upp under decennier av skyddade monopol, och vi kan konstatera att vi i folkrörelsespelbolagen kommer att möta en konkurrens som till skillnad från oss blir helt skattebefriad, menar Gustaf Hoffstedt.

– Samtidigt ser vi att utredaren lägger skatten för oss andra på en acceptabel nivå, att alla tankar om prisreglering på spelen avfärdas och att det tillåtna produktutbudet blir hyggligt brett. Givet att politiken inte ändrar dessa villkor bör det kunna innebära att BOS medlemsbolag liksom ATG och Svenska Spel vill ingå i det nya licenssystemet. Det skulle medföra att mer än 90 procent av allt onlinespel sker inom licenssystemet, till skillnad från idag då inte ens vartannat spel på nätet sker inom monopolet, avslutar Gustaf Hoffstedt.

 

Gustaf Hoffstedt

Generalsekreterare, Branschföreningen för Onlinespel

0708-18 28 21