Seminarier

170705 “Alla överens om nya spelregler?”

Finns det några problem med ett nytt licenssystem på spelmarknaden och hur ställer sig olika aktörer  i ägarskapsfrågan? Dessa frågor diskuterades på BOS seminarium under Almedalsveckan som anordnades i samarbete med Expressen. Deltog på seminariet gjorde Ardalan Shekarabi (S), civilminister; Olov Lavesson (M), ordförande Kulturutskottet; Mikael Forsberg, Spelberoendes riksförbund; och Pia Rosin, kommunikationschef Betsson.

 


170703 “Allt på rött  – Vad kostar uteblivna jobb i spelbranschen?”

Den 3 juli i Almedalen bjöd Branschföreningen för Onlinespel (BOS) in till ett seminarium på temat spelbranschen och arbetsmarknad. Samuel Palmquist från Damvad Analytics presenterade rapporten “Allt på rött  – Vad kostar uteblivna jobb i spelbranschen?” som analysföretagen utfört på BOS beställning. Dawid Myslinski, Corporate Finance Advisor på Redeye, kommenterade utredningen och gav sina reflektioner över branschen idag och framöver.

 


170612 “Strategier mot matchfixning – Hur kan vi stoppa manipulationen av idrotten?” (engelska)

Den 12 juni bjöd Branschföreningen för Onlinespel (BOS) in ett seminarium där den aktuella frågan om matchfixning diskuterades av Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, Kindreds Sports Betting Integrity Officer Eric Konings och journalisten, krönikören och författaren Olof Lundh från  TV4, C More och Fotbollskanalen.

 


170404 “Efter spellicensutredningen – Hur påverkas Sveriges spelintressenter?”

Den 4 april bjöd Branschföreningen för Onlinespel (BOS) in ett seminarium där Spellicensutredningens huvudsekreterare Maria Wennerberg-Sedigh och expert Johan Röhr gav en fördjupad inblick i utredningens förslag som presenterades den 31 mars. Förslaget diskuterades sen av en panel bestående av Henrik Tjärnström, vd Kindred Group och ordförande BOS; Joakim Mörnefält, kommunikationsdirektör Svenska Spel; Dan Persson, idrottsbloggare Idrottens Affärer; och Magnus Berglund, spelbloggare The Gambler Magazine.


 

170228 “Hur förebygger vi problemspelande – Mot ett individanpassat förhållningssätt?” (engelska)

Den 28 februari bjöd Branschföreningen för Onlinespel in till ett lunchseminarium om förebyggande av problemspelande. Under seminariet pratade Maris Bonello, Integrity Analytics Manager på Kindred, om de stora utmaningarna för att effektivt förebygga problemspelande och hur Kindred arbetar med att möta dessa. Psykologerna Thomas Nilsson, Sustainable Interaction, och Mattias Ekenberg, Riksförbundet SpelKontroll, delade med sig av sina åsikter om onlinespelbranschens arbete för att förebygga spelproblem idag och hur innovationer har möjliggjort nya verktyg för att upptäcka problematiska spelarbeteenden och hjälpa dem som behöver det.

 


 

161201 “Spelbranschens ekonomiska betydelse för Sverige”

Den 1 december bjöd Branschföreningen för Onlinespel in till ett lunchseminarium där Henrik Jordahl, docent i nationalekonomi och programchef vid Institutet för näringslivsforskning, och David Sundén, ekon. dr, presenterade sin nya rapport som undersöker den svenska onlinespelbranschens förutsättningar att verka inom landet. De kommer fram till att en framtida omreglering av spelmarknaden bör beakta näringsperspektivet och spelföretagens beröringspunkter med andra svenska tech- och internetföretag. Rapporten kommenterades av Mathias Sundin (L), skattepolitisk talesperson vars arbete i riksdagen ofta kretsar kring digitaliseringsfrågor, samt Victoria Seemann, ledarskribent på Svenska Nyhetsbyrån.

Läs rapporten i sin helhet här: Svensk version

 


 

161006 ”Optimal spelskatt  – Vilken skattesats ger såväl hög kanalisering som goda skatteintäkter?”

Den 6 oktober bjöd Branschföreningen för Onlinespel in till ett lunchseminarium där Copenhagen Economics presenterade sin rapport som undersöker vilken skattesats på onlinespel som kombinerar en hög kanalisering, det vill säga att en stor andel av svenskarnas spelande online görs inom licenssystemet, med goda skatteintäkter. Rapporten gör dels en internationell utblick som belyser vilka lärdomar som kan göras från andra länder som infört licenssystem – framförallt om hur skattesatsen påverkar kanalisering och skatteintäkter – dels undersöker rapporten hur särskilda marknadsförhållandena i Sverige kan förväntas påverka kanalisering och skatteintäkter – specifikt hur spelbolagen och svenska konsumenter kan förväntas agera under olika skattesatser. Pontus Lindwall, styrelseordförande i Betsson AB, kommenterade rapportens slutsatser.

Läs rapporten i sin helhet här: Engelsk version Svensk version

 


160706 ”Vad är en optimal skattesats på den omreglerade spelmarknaden?”

En pågående studie som utförs av Copenhagen Economics undersöker vilken skattesats som ger en optimal avvägning mellan kanalisering och skatteintäkter på en omreglerad spelmarknad. Den 6 juli anordnade BOS ett seminarium under Almedalsveckan där David Nordström och Amanda Stefansdotter från Copenhagen Economics presenterade de första resultaten av detta arbete. Deltog på seminariet gjorde även Skatteutskottets ledamöter Sara Karlsson (S) och Maria Malmer Stenergard (M), som delade också med sig av sina synpunkter.

 


160705 ”Halvtid för spelutredningen – Vad är nyckeln till en framgångsrik omreglering?”

Den 5 juli anordnade BOS ett seminarium under Almedalsveckan där statens spelutredare Håkan Hallstedt lämnade en statusrapport om utredningens arbete så här långt. Hallstedt lämnade en rad besked om innehållet i det kommande betänkandet och diskuterade vilka knäckfrågor som återstår att lösa. Deltog på seminariet gjorde även Ebba Ljungerud från Unibet och Morten Rønde från danska DOGA som delade med sig av Storbritanniens och Danmarks erfarenheter av att framgångsrikt ha omreglerat sina spelmarknader.

 


 

160602 ”Europeiska spelmarknader i omvandling – Vilka lärdomar bör Sverige dra av andras erfarenheter?” (engelska)

Den 2 juni bjöd Branschföreningen för Onlinespel in till ett lunchseminarium med syfte att bredda perspektivet och undersöka andra länders nationella debatter om spelreglering och trender i de spelomregleringsprocesser som många europeiska länder just nu befinner sig i.

Maarten Haijer, generalsekreterare för European Gaming and Betting Association (EGBA), och Jan Tjernell, chefsjurist på Mr Green, diskuterade vilka lärdomar som kan dras från dessa processer och vad vi kan ta med oss in i den svenska omregleringen. Huruvida andra länder löst några av knäckfrågorna för den svenska spelmarknaden på ett bra sätt och om det finns några åtgärder som andra länder vidtagit som Sverige bör undvika?

 


160412 ”Exkludering på en inkluderande spelmarknad – Hur kan olicensierade operatörer hållas ute?”

Med ett ökat antal europeiska länder som gradvis öppnar upp och konkurrensutsätter de nationella spelmarknaderna märks också en växande tendens att hägna in dessa markander med andra medel, exempelvis genom blockering av webbsidor tillhörande spelbolag som saknar licens eller genom att ålägga banker och betalningsförmedlare att rapportera transaktioner till och från dessa spelbolag. Också i den svenska debatten har frågan om hur operatörer utan licensens på en omreglerad spelmarknad kan stängas ute varit framträdande under våren.

Den 12 april anordnade BOS ett lunchseminarium där Rickard Nordin (C), riksdagsledamot; Anders Johansson, vd Kombispel; och Malin Sparf Rydberg, kommunikationsdirektör Betsson AB, diskuterade hur ett framtida licensessystem kan utformas för att hålla olicencierade operatörer utanför, vilka sanktionmöjligheter som står till buds och om sådana är önskvärda.

 


160226 ”Offra allt för en hög kanalisering?”

I den offentliga debatten kring framtidens svenska spelmarknad lyfts ofta en hög kanalisering fram som en kritisk indikator för en långsiktigt hållbar spelreglering. En hög kanalisering innebär att kunderna söker sig till spelbolag inom licenssystemet. Omvänt innebär en låg kanalisering att kunderna har sökt sig utanför den reglerade marknaden.

Den 26 februari anordnade BOS ett lunchseminarium där Peter Johnsson (S), ledamot i riksdagens kulturutskott; Kim Grahn, ordförande för Spelberoendes riksförbund; och Joakim Rönngren, kommunikationsdirektör på Lotteriinspektionen, diskuterade varför hög kanalisering är så betydelsefull, vilka faktorer påverkar kanaliseringen, hur bör en framtida spelreglering se ut för att ge högsta möjliga kanalisering och om det finns andra värden som är ännu viktigare än hög kanalisering?

 


151218 ”Vilken betydelse har spelbranschen för svenskt näringsliv?”

Sverige anses vara ett föregångsland inom IT-sektorn och Stockholm brukar rankas som en av världens ledande IT-städer. Kreativa, teknik- och kunskapsintensiva it-bolag med högt exportinnehåll växer stadigt. Många av de bolagen verkar inom onlinespelbranschen, som till stora delar har startats av svenska intressen och under lång tid drivits av svenska entreprenörer.

Den 18 december anordnade BOS ett lunchseminarium där Olof Lavesson (M), ordförande för riksdagens kulturutskott; Per Eriksson, VD för NetEnt; och Maria Rankka, VD för Stockholms Handelskammare, diskuterade hur de svenska spelföretagen idag bidrar  till svensk tillväxt och hur ser deras utsikter ut inför framtiden? Hur kan deras framstående position försvaras och stärkas ytterligare? Vad får framgångarna för företag som NetEnt för konsekvenser för Stockholm, Sverige och Svenskt näringsliv?